Het Zangatelier

Het Zangatelier © Hetty Gehring. Webmaster phmluttikhuis@gmail.com.  | Illustraties: Maria Luttikhuis

Bij zangers die zijn vastgelopen, begin ik bij wat ze wél mogen:

adem laten lopen, klank maken, de snelheid van de adem voelen. Dat werkt bevrijdend.


Activiteiten

Hieronder vind je de activiteiten die ik dit seizoen naast de individuele lessen organiseer. Andere workshops, voor kleine groepen of koren zijn in overleg mogelijk. Opgave en verdere informatie: via e-mail hettygehring@zangatelier.nl of telefonisch 06-55777103.Een dagdeel (3,5 uur)

Na een fysieke warming up zingen we een eenvoudig, bekend lied. Aan de hand van verschillende oefeningen uit het boekje onderzoeken we vervolgens wat ‘zingen vanuit de stromende adem’ betekent. Hoe werkt de adem samen met de tekst en de resonantie? Hoe kun je ademsteun goed toepassen? Wat zijn de valkuilen? En moet er eigenlijk wel aandacht op ademsteun?

Gaandeweg zal de klankhomogeniteit groeien en de adem beter stromen. Om dat te laten voelen gaan we terug naar het lied waarmee we begonnen. Dat zal nu anders klinken. Ten slotte bespreken we hoe het koor de stromende adem kan gebruiken in al zijn repertoire.


Een dag (zoals hierboven en na de middagpauze nog 2,5 uur)

We beginnen met een kort stuk uit het eigen repertoire. In het middagdeel werk ik met de vier stemgroepen apart een half uur aan hun lijn van het muziekstuk. Na een korte pauze, wordt dan
het stuk opnieuw uitgevoerd door het hele koor, waarbij er wordt nog een keer aan wordt gewerkt.


Deelname van de dirigent, of in ieder geval zijn/haar aanwezigheid in het begin en eind, is prettig. Ik gebruik mijn boekje Zing zoals je lacht in de workshop. Daarom is het handig, hoewel niet noodzakelijk, om dat vooraf aan te schaffen. Het kost €12,95. Als het voor de workshop gezamenlijk wordt besteld, geldt een korting van 10% (vanaf 10 boekjes) of 15% (vanaf 20 boekjes).


Kosten:  In overlegWorkshop  voor koren of ensembles

FOTO MAREL RÖDEL

Mail: hettygehring@zangatelier.nl?subject=Activiteiten

In het ochtenddeel ‘Zing zoals je lacht I’ werken we aan techniek. Hoe werken tekst, resonantie, adem en ademsteun met elkaar samen? Wat betekent ‘vrijer’ zingen, en ‘beter stromen’? We doen oefeningen uit het boekje ‘Zing zoals je lacht’, en er is ruimte voor vragen.

 

In het middagdeel ‘Zing zoals je lacht II’ onderzoeken we aan de hand van de liederen Der Tod und das Mädchen en An die Musik van Schubert hoe je de techniek kunt inzetten bij de interpretatie, en hoe deze elkaar kunnen bevruchten. Er wordt verwacht dat je beide liederen instudeert, zodat we er met elkaar die middag goed over kunnen praten (‘wat kom je zoal tegen’) en aan kunnen werken.


De workshops kunnen afzonderlijk van elkaar gevolgd worden. Maar workshop II verwijst naar de techniek van het ochtendeel, dus het is aan te raden de ochtendsessie ook mee te komen doen.


Er kunnen maximaal 15 zangers deelnemen. Aanmelding gaat via de website van ILFZ.


Workshop I: donderdag 24 mei, van 10.30 tot 12.15 uur

Workshop II: donderdag 24 mei, van 14.00 tot 16.30 uur


Locatie: KunstenHuis, Markt 3 in ZeistILFZ festival in Zeist: Workshops ‘Zing zoals je lacht’

Met zes gevorderde zangers gaan pianiste Heleen Vegter en ik in de verschillende sessies werken aan twee liederen naar keuze. Deze masterclass is een onderdeel van ILFZ, het internationale liedfestival in Zeist, dat dit jaar plaatsvindt van 17 tot 26 mei.


In de masterclass staat de interpretatie centraal: het samenspel tussen pianist en zanger, tekstbegrip, en techniek als zij ten dienste staat hiervan. De eerste twee masterclasses, op 30 maart en 13 april,  vinden plaats in het KunstenHuis in Zeist en zijn besloten, de andere twee zijn geprogrammeerd in het festival zelf, op 18 en 25 mei. De laatste is openbaar.

De masterclasses worden afgesloten met een slotpresentatie diezelfde dag, waarin de liederen gepresenteerd worden aan het publiek.


Aanmelden kan via de website van ILFZ, in eerste instantie  door een C.V. In te sturen  Op de website lees je alle details en ook alles over de precieze tijden, locaties en kosten.


ILFZ festival Zeist: Masterclass voor gevorderde zangers