Het Zangatelier

Het Zangatelier © Hetty Gehring. Webmaster phmluttikhuis@gmail.com.  | Illustraties: Maria Luttikhuis

Bij zangers die zijn vastgelopen, begin ik bij wat ze wél mogen:

adem laten lopen, klank maken, de snelheid van de adem voelen. Dat werkt bevrijdend.


Activiteiten

Hieronder vind je de activiteiten die ik dit seizoen naast de individuele lessen organiseer. Andere workshops, voor kleine groepen of koren zijn in overleg mogelijk. Opgave en verdere informatie: via e-mail hettygehring@zangatelier.nl of telefonisch 06-55777103.Pianiste Heleen Vegter en ik zijn op zoek naar vier vrouwen die met ons de cyclus Frauenliebe und Leben van Robert Schumann willen instuderen en daarna uitvoeren. Ieder neemt twee liederen voor zijn rekening. Heleen en ik willen daar met jullie ongeveer een half uur aan werken.

Deze acticviteit vindt plaats in samenwerking met Het Stemlokaal, het open podium voor klassieke zang in Utrecht.

Er wordt die middag ook aan de cyclus Songs of Travel van Vaughan Williams gewerkt. Vier liederen met dezelfde gedichten die door verschillende componisten zijn getoonzet worden met elkaar vergeleken. De dag begint om 12 uur.

Na het coachen volgt er een pauze waarna de cycli en de liederen worden uitgevoerd in een concert.


Locatie: Utrecht

Tijd: 15 juni vanaf 12.00 uur

Kosten: €75,-


Voor alle details en aanmelden zie de website van het Stemlokaal: www.stemlokaalutrecht.nl


Werkmiddag in samenwerking met Het Stemlokaal

FOTO MAREL RÖDEL

Mail: hettygehring@zangatelier.nl?subject=Activiteiten

In het ochtenddeel ‘Zing zoals je lacht I’ werken we aan techniek. Hoe werken tekst, resonantie, adem en ademsteun met elkaar samen? Wat betekent ‘vrijer’ zingen, en ‘beter stromen’? We doen oefeningen uit het boekje ‘Zing zoals je lacht’, en er is ruimte voor vragen.

 

In het middagdeel ‘Zing zoals je lacht II’ onderzoeken we aan de hand van de liederen Der Tod und das Mädchen en An die Musik van Schubert hoe je de techniek kunt inzetten bij de interpretatie, en hoe deze elkaar kunnen bevruchten. Er wordt verwacht dat je beide liederen instudeert, zodat we er met elkaar die middag goed over kunnen praten (‘wat kom je zoal tegen’) en aan kunnen werken.


De workshops kunnen afzonderlijk van elkaar gevolgd worden. Maar workshop II verwijst naar de techniek van het ochtendeel, dus het is aan te raden de ochtendsessie ook mee te komen doen.

Er kunnen maximaal 15 zangers deelnemen. Aanmelding gaat via de website van ILFZ.


Workshop I: donderdag 24 mei, van 10.30 tot 12.15 uur

Workshop II: donderdag 24 mei, van 14.00 tot 16.30 uur


Locatie: KunstenHuis, Markt 3 in ZeistILFZ festival in Zeist: Workshops ‘Zing zoals je lacht’

Met zes gevorderde zangers gaan pianiste Heleen Vegter en ik in de verschillende sessies werken aan twee liederen naar keuze. Deze masterclass is een onderdeel van ILFZ, het internationale liedfestival in Zeist, dat dit jaar plaatsvindt van 17 tot 26 mei.


In de masterclass staat de interpretatie centraal: het samenspel tussen pianist en zanger, tekstbegrip, en techniek als zij ten dienste staat hiervan. De eerste twee masterclasses, op 30 maart en 13 april,  vinden plaats in het KunstenHuis in Zeist en zijn besloten, de andere twee zijn geprogrammeerd in het festival zelf, op 18 en 25 mei. De laatste is openbaar.

De masterclasses worden afgesloten met een slotpresentatie diezelfde dag, waarin de liederen gepresenteerd worden aan het publiek.


Aanmelden kan via de website van ILFZ, in eerste instantie  door een C.V. in te sturen. Op de website lees je alle details en ook alles over de precieze tijden, locaties en kosten.


ILFZ festival Zeist: Masterclass voor gevorderde zangers


Geïnspireerd door mijn jarenlange lessen bij Margreet Honig, heb ik in Zing zoals je lacht  aan de hand van 25 vragen geprobeerd te duiden wat zingen vanuit de stromende adem betekent en welke consequenties dat heeft. Het gaat om een natuurlijke manier van zingen, waarin alles met elkaar optimaal samenwerkt, net zoals bij lachen. Op deze dag, in samenwerking met de NVZ, doen we de belangrijkste oefeningen doen uit het boek. Er er is ruimte voor vragen en discussie.

 

’s Middags werk ik individueel werken met drie zangers (docenten of een van hun leerlingen), zodat we kunnen horen hoe het zingend uitpakt. Als je daarvoor interesse hebt, geef dat dan even aan. Voor een pianist wordt gezorgd.

 

Locatie: Parnassos Cultuurcentrum, Kruisstraat 201 in Utrecht

Tijd: 9 november 2019, van 11.00 tot 17.00 uur. Inloop vanaf half 11.

Kosten: € 50,-


Opgeven: per mail via hettygehring@zangatelier.nl
Workshop ‘Zing zoals je lacht’ voor zangdocenten

Mail: hettygehring@zangatelier.nl?subject=Workshop voor zangdocenten