Het Zangatelier

Het Zangatelier © Hetty Gehring. Webmaster phmluttikhuis@gmail.com.  | Illustraties: Maria Luttikhuis

Bij zangers die zijn vastgelopen, begin ik bij wat ze wél mogen:

adem laten lopen, klank maken, de snelheid van de adem voelen. Dat werkt bevrijdend.


Zangles

In Het Zangatelier geef ik les vanuit de natuurlijke adembeweging, zoals ik dat heb geleerd bij Margreet Honig. Ik noem het ‘zingen vanuit de stromende adem’. Het is zingen zoals je lacht: de adem stroomt, het lichaam reageert hierop met ademsteun, en de klank komt vanzelf. Je hoeft niets nieuws uit te vinden en geen trucjes aan te leren.

Om de adem goed te laten stromen, zijn een goede houding en goede inademing belangrijk. Daarom besteed ik ook aandacht aan ‘het bouwen van een goed instrument’. Als de adem kan stromen, ben je niet meer alleen bezig met losse onderdelen, maar ervaar je een geheel. Dan kun je je zingen persoonlijk maken en komt er ruimte voor ontroering. Dat is het uiteindelijke doel van zingen.

De eerste les is altijd een proefles.

Ademles

Zangers voelen zich soms heel onzeker over hoe ze hun adem gebruiken en al helemaal over de manier waarop ze ademsteun toepassen.

In een eenmalige les is het mogelijk hierover advies te krijgen. Zangers die gewend zijn vooral op hun adem te sparen, mogen de adem gul leren geven, wat vaak een openbaring voor ze is, omdat ze het zo anders gewend zijn. Ze ervaren dat juist als ze gul hun adem geven, de ademsteun hierop beter reageert. Hierdoor kunnen ze dan weer langer met hun adem,  en wordt zingen ook veel fijner.

Soms besluit een zanger om daarna zangles te nemen of te kiezen voor een pakketje met 5 lessen over ademsteun.


FOTO’S MARCEL PRINS

Workshop voor koren

Deze workshop voor koor of ensemble iheeft tot doel de koorklank en homogeniteit te verbeteren op basis van de stromende adem en (oefeningen uit) het boekje Zing zoals je lacht.

Hoe werkt de adem samen met de tekst en de resonantie? Hoe kun je ademsteun goed toepassen? Wat zijn de valkuilen? En moet er eigenlijk wel aandacht op ademsteun? Gaandeweg zal de klankhomogeniteit groeien en de adem beter stromen.

Deze workshop duurt een dagdeel (3,5 uur) of een hele dag. Deelname van de dirigent is prettig. En het is handig, maar niet noodzakelijk, om vooraf Zing zoals je lacht aan te schaffen.