Hetty Gehring
Home biografie coaching met wie werk ik boek/publicaties blog in English contact

Zangdocente Hetty Gehring van Het Zangatelier te Utrecht geeft cursussen ‘Adem Stroomt’ en is gespecialiseerd in ademsteun en beantwoordt de meest gestelde vragen over ademsteun.


Adem je anders als je zingt?

Inademen gaat zoals altijd, maar de uitademing gaat gecontroleerd. De gecontroleerde dosering van de uitademing heet ademsteun.


Moet ik mijn adem sparen bij het zingen?

Nee, je adem bewust tegenhouden is een verkeerde manier van controle uitoefenen. De adem zelf moet gul worden gegeven.


Hoe voorkom je dan dat je te snel alle adem hebt opgebruikt?

Met de juiste ademtechniek. Het middenrif, de koepelvormige spier tussen de borst- en buikholte, regelt de ademhaling. Bij inademing daalt de spier en wordt hij vlakker. De lucht stroomt in de longen. Bij uitademing ontspant de spier en gaat hij terug naar de koepelvormige ruststand. Nu is het bij het zingen de kunst ervoor te zorgen dat je zingend de adem naar buiten laat stromen, maar dat het middenrif niet teruggaat in deze ruststand. Je doet dat onbewust als je hoest. Bij zingen moet je je er bewust van worden.


Dus ademsteun betekent middenrif omlaag houden?

Dat is een deel van het verhaal; het gaat erom hoe je dat doet. Het is niet de bedoeling het middenrif met spierkracht omlaag te duwen en daar te fixeren. Dat zet namelijk ook de keel en adem vast en verslechtert eerder de zangprestatie. Het middenrif moet tijdens het zingen juist buitengewoon flexibel zijn. Het danst op en neer in verschillende posities, afhankelijk van hoe hoog en hard je zingt. Ademsteun is een techniek waarbij je de spieren van buik, middenrif en het lage ruggebied binnen de grenzen van hun eigen elasticiteit rekt. Door het middenrif te rekken tijdens het zingen hou je het lager.


Kun je ademsteun leren?

Jazeker, want het is voelbaar in je lichaam en je kunt het aan de klank leren horen. Je kunt leren voelen waar je middenrif aangehecht zit en het spel tussen de adem en het reagerende middenrif leren beheersen. Uiteindelijk kun je bereiken dat je er niet meer aan hoeft te denken omdat het vanzelf gaat. Dan zing je gemakkelijk en voel je de stroom.


Uit: Zing Magazine (november/december 2008)






Vijf vragen over adem

Over de stromende adem bij het zingen

Sommige zangers lijken een noot eindeloos te kunnen aanhouden, anderen zijn halverwege de tweede noot al buiten adem. De truc is een goede ademsteun. Maar wat is dat eigenlijk?


Door Esther Wouters